Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum www.neutropenia.fora.pl Strona Główna

Forum www.neutropenia.fora.pl Strona Główna » Hyde Park - rozmowy przy kawie i herbacie » Kulinaria - czyli podziel się przepisem ;)
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Kulinaria - czyli podziel się przepisem ;)
PostWysłany: Pią 10:55, 10 Gru 2010
rechot

 
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 791
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta


ja zaczynam od naszych tradycyjnych toruńskich pierniczków - przepis nowoczesny bo tradycyjne ciasto piernikowe musi leżakować chyba 5-6 niedzieli


PIERNICZKI

Składniki
- 1/2 kg mąki
- 20 dag sztucznego miodu
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie przyprawy do pierników - najlepsza dr Otkera bo inne samym cynamonem jadą a ta ma wszytko co trzeba piernikowi - jest to przyprawa do ciasteczek korzennych i wina grzanego pachnie cuuuudnie






1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą proszkiem do pieczenia i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. - ( ja tak robię i jest lepiej)
3. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery.
4. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika)
6. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp.
7. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.

przepis naprawdę szybki a ciasto jest na tyle plastyczne że zabawa dla dzieci murowana Smile)) mogą tworzyć wszytko jak z plasteliny - może prawie jak z plasteliny

Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink

oto foto naszych pierniczków Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 10:59, 10 Gru 2010
rechot

 
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 791
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta


CZEKOLADOWA EXTAZA ];->


Składniki
200g ciemnej czekolady
200g masła
250g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
2 krople aromatu waniliowego lub rumowego

Czekoladę z masłem rozpuszczamy (w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce). Dodajemy cukier - dokładnie mieszamy, odstawiamy i czekamy aż się ostudzi.
Dodajemy po 1 jajku, każdorazowo mieszając, na końcu łyżkę mąki. Mieszamy.
Wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 minut w 200 C. Zimne włożyć do lodówki najlepiej na noc
Następnego dnia wyjąć na zewnątrz, na około 1h przed podaniem. i już nie trzeba go chować do lodówy

jest mega pyszne niezła gratka dla miłośników słodkości i czekolady


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 15:27, 10 Gru 2010
feja

 
Dołączył: 03 Lis 2010
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta


wow rehot ale ty masz zdolności kulinarne - to może ja też coś z wypiekow zrobię


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 16:15, 10 Gru 2010
rechot

 
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 791
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta


Feja - te przepisy są mega proste szybkie i na pewno ci wyjdą dawaj extazę na święta Razz


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 19:42, 15 Gru 2010
aleksanadra

 
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 203
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto
Płeć: Kobieta


Pycha...czekoladowa ekstaza - wczoraj zrobiłam, dziś kosztowałam....mniaaaammmmmmmmmmm. Sprzedam wszystkim ten przepis Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 19:57, 15 Gru 2010
rechot

 
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 791
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta


boski jest co nie Wink ja robię 2 blachy na święta pół dla mamy pół dla teściówki i jedna dla nas mniannn


dobra laski ma któraś dobry przepis na schab ze śliwką ?????????????


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 9:15, 22 Gru 2010
aleksanadra

 
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 203
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto
Płeć: Kobieta


właśnie dziewczyny - co z tym schabem ze śliwką? Az mi ślinka pociekła na mysl, ale nie mam przepisu...podzielcie się Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 9:19, 22 Gru 2010
rechot

 
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 791
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta


he he he mama mi poleciła "pomysł na" schab ze śliwką Razz wychodzi soczysty i na pewno wyjdzie Razz


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 9:21, 22 Gru 2010
aleksanadra

 
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 203
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto
Płeć: Kobieta


hmm, tak słyszałam, że to wychodzi bardzo smaczne, ale ja karmię piersią i staram się nie stosować "pomysłów"...eh, chyba zrobię coś innego, moze jakąś szynkę w ziołach...

dobra, uciekam na zakupy:)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 19:14, 06 Wrz 2011
aleksanadra

 
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 203
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto
Płeć: Kobieta


rechot, Twoja czekoladowa ekstaza robu furorę w mojej rodzinie, ale to dzięki temu, że piecze ją moja teścowa...hehe
Dałam jej jakiś czas temu przepis, teraz zawsze jak jestem, jest ekstaza!

a ja dzielę się przepisami na [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 19:40, 06 Wrz 2011
rechot

 
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 791
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta


no ciasto jest mega a ja mam nowy przepis na zapiekankę kapuścianą jak się sprawdzi to wrzucą jest bardzo prosty - węgierska potrawa dość pikantna i nietypowa Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 11:38, 12 Lut 2015
diora

 
Dołączył: 10 Lut 2015
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice
Płeć: Kobieta


Dawaj ten przepis.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kulinaria - czyli podziel się przepisem ;)
  Forum www.neutropenia.fora.pl Strona Główna » Hyde Park - rozmowy przy kawie i herbacie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin